Do góry

Desery Przepis na:

Deser truskawkowo - rabarbarowy

Deser truskawkowo - rabarbarowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1780

Dodano:

Odsłon: 289

Wiosna to sezon na wspaniałe warzywa i owoce. Szparagi zawitały do mojej kuchni już jakiś czas temu, teraz nadeszła pora na rabarbar i truskawki. Rabarbar trzeba lubić - nie wszystkim smakuje. W tym zestawie jednak warto go spróbować. Intensywny smak rabarbaru łagodzi słodycz truskawek i delikatny jogurt naturalny. A wszystko to w postaci lekkiego i owocowego musu.

Składniki

  • Mus owocowy
  • 200 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 100 ml wody
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Jogurt:
  • 500 g gęstego jogurtu greckiego
  • 4 łyżki płynnego miodu
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Mus owocowy

    Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar, truskawki, dżem, cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną.
    Żelatynę rozpuszczamy w kilku 4 łyżkach gorącej wody. Mus blendujemy na gładką masę, dodajemy żelatynę i mieszamy. Tak przygotowany mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki w pozycji półleżącej.

    Jogurt

    Do jogurtu dodajemy miód i mieszamy. Wykładamy na mus owocowy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.

    Notes

    - do deseru najlepiej użyć tylko czerwonej części rabarbaru

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Camilla24 14 kwietnia tak apetycznie wygląda, żechyba sie wprosze....

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń