Do góry

Desery Przepis na:

Deser z bitej śmietany:

Deser z bitej śmietany:

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 2000

Dodano:

Odsłon: 260

Szybki, smaczny ale i kaloryczny. Myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na taki pozwolić.

Składniki

  • 2 szklanki śmietanki 30 %
  • 100 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżeczki cukru (ilość zależy od naszych upodobań smakowych)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • Dodatkowo:
  • wiśnie w alkoholu lub świeże owoce sezonowe
  • perełki cukiernicze
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kawę rozmieszać z gorącą wodą i schłodzić w lodówce. Musi być po rozpuszczeniu bardzo zimna.
    Mocno schłodzoną śmietankę przelać do wąskiego, wysokiego naczynia i ubić na sztywno z dodatkiem cukru i serka mascarpone.
    Nałożyć do szklanych pucharków lub szklanek, do 3/4 ich wysokości , zostawiając około 4 łyżek, które łączymy z zimnym naparem kawowym.
    Śmietanę z dodatkiem kawy przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na górę.
    Dekorujemy wisienką z alkoholu bub świeżymi owocami sezonowymi i perełkami cukierniczymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń