Do góry

Desery Przepis na:

Deser z bitej śmietany przekładany czekoladą.

Deser z bitej śmietany przekładany czekoladą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7757

Dodano:

Odsłon: 7539

Deser z bitej śmietany przekładany czekoladą, szybki, prosty, smaczny.

Składniki

  • 500 ml śmietanki tortowej 30 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka
  • owoce
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wstawić do lodówki by wystygła.
    Owoce pokroić w kostkę, u mnie kilka plastrów ananasa i brzoskwiń. Do zimnej galaretki dodać owoce.
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody (ja zawsze zalewam żelatynę odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje dolewam wrzątek, wtedy łatwiej się rozpuszcza ).
    Gdy galaretka z owocami powoli zaczyna nam gęstnieć, a żelatyna robi się chłodniejsza, topimy czekoladę w miseczce nad parą.

  2. Ubijamy śmietankę na sztywno z cukrem, dodajemy żelatynę i nadal ubijamy, a potem bardzo szybko, do naczynia wysmarowanego masłem wykładamy warstwę śmietany na to pędzelkiem smarujemy czekoladę płynną, i znowu śmietanka i czekolada i tak do wykończenia warstw. Na sam koniec wlewamy galaretkę z owocami .
    Zostawiamy na godzinę w lodówce by dobrze zastygło.
    Potem odwracamy nasz deser na talerz, posypujemy tartą czekoladą i zajadamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń