Do góry

Desery Przepis na:

Deser z czerwonej cebuli

Deser z czerwonej cebuli

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 3424

Dodano: 20.03.2017

Odsłon: 1234

Czerwona cebula na słodko do tego buraczki i słodziutkie wiśnie z kompotu. Wszystko posypane wiórkami czekoladowymi, pyszne.

Składniki

  • czerwona cebula 2 sztuki
  • cukier brązowy 4 łyżeczki
  • ocet balsamiczny 2-3 łyżeczki
  • burak ćwikłowy ugotowany ok. 170 g
  • wiśnie z kompotu mniejszy słoiczek
  • czekolada mleczna do starcia
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w cienkie paseczki zalać wrzącą wodą, przecedzić.
    Cebule zasypać cukrem, dobrze ugnieść i odstawić do puszczenia soków.
    Buraki pokroić w dość drobną kostkę dodać do cebuli z sokiem który puściła, doprawić do smaku octem balsamicznym.
    Na koniec dodajemy wiśnie z kompotu, delikatnie mieszamy.
    Wiśnie powinny być słodkie, jeśli nie są trzeba dodać więcej cukru do cebuli.
    Deser przekładamy do 2 pucharków, całość posypujemy startą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 27 marca 2017 To jest super przepis - do plagiatorka.Ponieważ w rodzinie są "słodcy" to będzie z gorzką czekoladą (70-80% z papryką). Dzięki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń