Do góry

Przekąski Przepis na:

deser z dzieciństwa - ryż z jabłkami i budyniem

deser z dzieciństwa - ryż z jabłkami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 2131

Dodano:

Odsłon: 2368

Ryż z jabłkami i cynamonem to klasyka – zawsze świetnie smakuje, a z budyniem jeszcze bardziej. W sam raz na deser lub lekką kolację. Pychota!

Składniki

  • woreczek ryżu
  • budyń najlepiej śmietankowy
  • mleko i cukier do ugotowania budyniu
  • jabłka
  • Cynamon
  • cukier waniliowy
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy - najlepiej w mleku. Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jabłka obieramy ze skórek, kroimy na mniejsze kawałki, najlepiej plasterki. W garnku zagotowujemy troszkę wody - tak żeby przykryła dno garnka - wrzucamy pokrojone jabłka, cukier waniliowy i prażymy na małym ogniu aż będą miękkie i lekko się będą rozpadać. Odstawiamy do wystudzenia a następnie mieszamy je z cynamonem. Ja skorzystałam z jabłek w słoiku przygotowanych na zimę.
    W miseczkach, szklankach, salaterkach układamy warstwami - jabłka - ryż - budyń. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń