Do góry

Desery Przepis na:

Deser z gruszek

Deser z gruszek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 9

Smaczny pomysł na "Deser z gruszek"

Składniki

  • 4 duże gruszki
  • 20 dag cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 200 ml białego wina
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 dag pistacji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, a następnie obierz, pozostawiając ogonki. Ustaw je pionowo w rondelku ogonkami do góry. Zalej taką ilością wody, by były niemal zakryte. Dodaj cukier, korę cynamonu oraz sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny.

  2. Rondelek ustaw na palniku. Zagotuj gruszki w syropie. Trzymaj na średnim ogniu 5 minut. Po tym czasie dolej białe wino. Ogrzewaj jeszcze około 2 minuty, nie dopuszczając do wrzenia. Wyjmij owoce i ustaw na talerzykach.

  3. Czekoladę połam na niewielkie kawałki, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Pistacje posiekaj, upraż na suchej patelni. Gruszki oblej tężejącą czekoladą, udekoruj pistacjami.

  4. Czas 25 min; porcja – 190 kcal, cena 3 zł, 4 porcje.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń