Do góry

Desery Przepis na:

Deser z mango i banana

Deser z mango i banana

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 4345

Dodano:

Odsłon: 7878

Lekki, owocowy, niezbyt słodki i łatwy do przygotowania deser, to propozycja dla osób, które chciałyby zrobić miłą niespodziankę bliskiej osobie. Deser od razu po przygotowaniu można jeść lub przygotować wcześniej i dodatkowo schłodzić.

Składniki

1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Banany obrać ze skórki, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii, miksować blenderem (ewentualnie dosłodzić). Powstałą masę rozłożyć na dno pucharków.

  2. Odkroić po obu stronach płaskiej pestki kawałki mango, miąższ ponacinać nożem w kratkę tak, aby nie uszkodzić skóry i wyskrobać go do misy blendera. Miksować, aż powstanie jednolita masa, którą przełożyć na wierzch masy bananowej.

  3. Ubić na sztywno 200 ml schłodzonej śmietanki z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijać na wolnych obrotach miksera i uważać, aby nie przebić, bo zaczną wytrącać się grudki masła. Ubitą śmietanę przełożyć do pucharków.

  4. Czekoladę pokruszyć do miseczki, dodać miód, 3 łyżki śmietanki i rozpuścić na garnku z gorącą wodą. Dodać ekstrakt waniliowy i pozostałą śmietanę, energicznie mieszać, aż czekolada będzie miała jednolitą, lekko ciekłą konsystencję. Wystudzoną polewą polać bitą śmietanę i obsypać płatkami migdałów lub orzeszkami.

  5. Deser gotowy do jedzenia, można go również dodatkowo schłodzić. Jeśli deser będą jadły dzieci, ekstrakt waniliowy na alkoholu proponuję zamienić na samą wanilię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń