Do góry

Desery Przepis na:

Deser z pieczonymi morelami

Deser z pieczonymi morelami

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 2381

Dodano: 02.06.2018

Odsłon: 425

Doskonaly i szybki deser z morelami pieczonymi w miodzie,, bezami, kremem pomaranczowo-smietanowo-jogurtowym i pistacjami.

Składniki

  • 6 - 8 moreli
  • 1 łyzka miodu
  • 1/4 szklanki luskanych pistacji
  • 100 ml greckiego jogurtu
  • 300 ml smietany kremówki
  • 1 lyzka wyciagu z kwiatów pomaranczy
  • 1 szklanka bez
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przekroic morele i usunac pestki, polozyc pojedynczo na blache do pieczenia i posmarowac miodem (lekko rozcienczonym z woda)
    Piec w temp. 180° c przez 15 - 18 minut do miekkosci, ale uwazac, aby zachowaly swój ksztalt.

    Zmieszac jogurt, smietane i wyciag z kwiatów pomaranczy i ubijac do kremowej konsystencji.
    Posiekac pistacje i pokruszyc bezy.

    Ukladac warstwy zaczynajac od bitej smietany, bez, moreli i pistacji i tak do konca az naczynie bedzie pelne, Na wierzch polozyc kleks ze smietany i posypac pistacjami.
    Spozywac od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń