Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser żurawinowy"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 315
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 615
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 315
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 615
Składniki
Połówki brzoskwiń osącz na sicie ze słodkiego syropu. Pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj na gładka masę. Odstaw do schłodzenia.
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę, skrop sokiem wyciśniętym z połowy sparzonej cytryny i przełóż do rondelka. Zasyp cukrem, podlej kilkoma łyżkami wody.
Zagotuj zawartość rondelka, dodaj przebraną świeżą lub suszoną żurawinę, wsyp szczyptę cynamonu do smaku. Duś na małym ogniu kilka minut (świeża żurawina powinna zacząć pękać). Przestudź.
Galaretkę (jasną) zalej 3 łyżkami zimnej wody, odstaw na 2-3 minuty, a potem ogrzewaj mieszając, aż się rozpuści. Zimną kremówkę ubij na sztywno, połącz z ciepłą galaretką. W szklaneczkach układaj warstwami brzoskwinie, śmietankę oraz żurawinę.
porcji, czas ok. 35 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety