Do góry

Desery Przepis na:

Deserki szarlotki z mascarpone

Deserki szarlotki z mascarpone

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2510

Dodano: 13.09.2017

Odsłon: 6596

Szybki i smaczny deser, prosty w przygotowaniu w kilka chwil. Pieczone jabłuszka z dodatkiem cynamonu, herbatniki i obłędny krem mascarpone.

Składniki

  • 4 jabłka golden delicious bądź szara reneta
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 2 łyżki miodu
  • 65 g roztopionego masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy z dodatkiem cynamonu do momentu kiedy jabłka zmiękną. Często mieszamy i jeśli zaczynają przywierać do garnka dodajemy kilka łyżek wody. Odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Blendujemy herbatniki, dodajemy roztopione masło oraz miód. Całość mieszamy i układamy jako dolna warstwa do słoiczków. Następnie układamy na warstwę herbatnikową podpieczone jabłka.

  3. Ubijamy śmietankę dodajemy serek mascarpone. Do szklanki wsypujemy żelatynę dodajemy 3-4 łyżki zimnej wody, odstawiamy na chwile aż żelatyna napęcznieje po czym wkładamy na 6-7 sek do mikrofali, mieszamy. Dodajemy do szklanki odrobinę kremu. Całość przekładamy do reszty masy mascarpone i dokładnie mieszamy. Krem układamy jako ostatnią warstwę naszych deserków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 14 września Raz, dwa, trzy! wszystkie moje ;) Pysznie <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń