Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczna, sypana, razowa szarlotka.

Dietetyczna, sypana, razowa szarlotka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 150

Dodano:

Odsłon: 4212

Jest idealne dla tych co nie mogą... Jeść ciasta. No i łatwo się sprząta po jego zrobieniu

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę (ja mieszam 2 rodzaje mąki razowej- drobną która wygląda jak zwykła i grubą) cukier, kaszę i proszek dokładnie mieszamy w misce i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 części.

  2. Jabłka, obieramy, wyjmujemy gniazda i (wersja dla cierpliwych), ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plastry (nie ma to znaczenia dla smaku ciasta), dzielimy na 2 części.

  3. Małą lub średnia tortownicę smarujemy masłem lub margaryną (można podkraść z tej połówki) Sypiemy 1/3 mącznej mieszanki, wykładamy 1/2 jabłek, pruszymy cynamonem, potem znów 1/3 mieszanki, jabłka, cynamon i 1/3 mieszanki.

  4. Margarynę kroimy w cienkie plastry i układamy na cieście, tak aby przykryła cały wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy ok 50 minut,

  5. Pierwotnie przepis znalazłam w gazecie "Przyślij przepis", ale pozmieniałam proporcje i zastąpiłam niektóre składniki dozwolonymi. Jeżeli chcecie aby cukru było jeszcze mniej można użyć słodkich jabłek, można też mieszać jabłka z brzoskwiniami, gruszkami, śliwkami...

  6. Ciasto na oko nie wygląda pięknie, jest dosyć płaskie i ma kolor chleba sitka, ale jest bardzo dobre. a jeśli zrobicie je komuś kto z przyczyn chorobowych czy dietetycznych nie może jeść ciast z smakera lub cukierni będzie wam bardzo wdzięczny. W wersji z jabłkami dobre dla matek karmiących. Oczywiście można użyć cukru białego i zwykłej mąki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń