Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczna wz-ka

Dietetyczna wz-ka

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1572

Dodano:

Odsłon: 26588

ciasto nie zawiera ani mąki ani cukru, a zamiast bitej śmietany, zdrowszy zamiennik, polecam :)

Składniki

  • składniki na biszkopt: 5łyżek otrębów (zmieliłam na mąkę) 2 łyżki kakao
  • 1,5łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek
  • 30tabl słodzika (zamiast kruszyć rozpuszczam w odrobinie wrzątku :P )
  • składniki na bitą śmietanę:
  • opakowanie serka homo 350g (użyłam president 0% dostępny w biedronce)
  • 8łyżek mleka w proszku 20tabletek słodziku
  • dowolny aromat (użyłam rumowego)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. *białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę składników miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy na brytfankę - ja użyłam 26cm x 40cm, ale równie dobrze można zrobić w tortownicy. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180stopni *wszystkie składniki na bitą śmietanę miksujemy Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną smarujemy masą i przykrywamy, smacznego :)

  2. białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę składników miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy na brytfankę - ja użyłam 26cm x 40cm, ale równie dobrze można zrobić w tortownicy. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180stopni

  3. wszystkie składniki na bitą śmietanę miksujemy Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną smarujemy masą i przykrywamy, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 06 maja 2013 zaczynając dukana - "można stosować mleko w proszku odtłuszczone" - po 2 latach wiem, że te mleko wcale nie jest dietetyczne :) ale przepis powstał już jakiś czas temu i go nie zmieniałam. Postaram się znaleźć alternatywę dla takiej masy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 24 marca 2013 dziękuję Gocha - myślę dokładnie tak samo :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 24 marca 2013 Ludzie kto was zmusza do jedzenia słodzika?! nie lubicie słodzika,wystrzegacie się go,ok,ale to tylko wasza sprawa,nie róbcie innym wody z mózgu i nie piszcie elaboratów na temat jego szkodliwości,bo to po prostu głupie i tyle! Ja nie lubę owoców morza,ale nie piszę pod kazdym przepisem,który je zawiera,ze to świństo,jak można to jeść itp. Poza tym są różne słodziki,również te naturalne jak np.stewia,która jest zdecydowanie lepsza i zdrowsza od cukru. Poza tym uważam,że nic tak nie szkodzi naszemu zdrowiu jak otyłość,myśłę,że to duzo bardziej niebezpieczne niż jedzenie słodzika.Pozdrawiam Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MP3-ka 16 stycznia 2013 w moim przepisie jest słodzik, ale nikt nie karze Wam go używać. Można go zastąpić cukrem, miodem, czym tylko chcecie. Główne chodzi o to, że w przepisie nie ma mąki, a mimo to jest fajny czekoladowy biszkopt :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

poczatkujaca87 16 stycznia 2013 co to dieta na slodzikach :/ ..ubedzie Ci nieco kilogramow za to przybedzie klopotow zdrowotnych

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jazzy 18 grudnia 2012 Ja nie wiem, że ludzie nadal się nabierają na te komercyjne chwyty typu "schudniesz, jedząc/pijąc produkty light", a potem się dziwią, bo są pewni, że zdrowo się odżywiają, a tu jakieś choróbska się zaczynają pojawiać. Jest taki mądry człowiek, Michael Pollan, który zawsze powtarza w swoich książkach, że nie należy jeść niczego, czego nie zjadłaby twoja babcia :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

warenhoyt 18 grudnia 2012 Maaatko dziewczyno wszystko zaczęło się fajnie w Twoim przepisie, ale tylko ...zaczęło...w momencie kiedy przeczytałem, że używasz słodzika, to aż mnie zatkało. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że używając jakiegokolwiek słodzika nieświadomie trujesz siebie i swoich bliskich. Słodzik zawiera aspartam, który znajduje się min. w gumach do żucia i wielu innych sztucznie barwionych produktach Jest tani w porównaniu z cukrem- kilkaset razy słodszy i dlatego nieporównywalnie tańszy w użyciu, a koncernom spożywczym właśnie o to chodzi- mały nakład, duże zyski, a zdrowie konsumentów schodzi na dalszy plan. Naukowcy już dawno zaczęli podejrzewać, że aspartam jest odpowiedzialny za wszelkiego rodzaju choroby- bardzo kancerogenny- odpowiedzialny głównie za występowanie chłoniaka. Zresztą możesz sobie poczytać na różnych stronach co to za substancja :)...zakładam, że Twój przepis jako "dietetyczny" właśnie dlatego zawiera słodzik zamiast zwykłego cukru, ale ja te pysznie wyglądające W-Zetki zrobiłbym jednak tradycyjnie. Jeśli ktoś dba o linie i stara się zdrowo odżywiać, to i tak od czasu do czasu jedna, czy dwie, a nawet trzy takie pyszności mu nie zaszkodzą, a używanie składników typu LIGHT (produkowanych syntetycznie) i tak nie jest jakimś uniwersalnym remedium i sposobem na zdrowy wygląd i ładną sylwetkę...sama dieta bez systematycznych ćwiczeń kilka razy w tygodniu niczego nie załatwi więc szkoda truć się tymi pseudo-zdrowymi produktami;P...dobrze Ci radzę, wyrzuć ten słodzik i zapomnij o nim, a będziesz zdrowsza...eksperymentuj w kuchni, ciesz się nowymi smakami i jedzeniem, ale unikaj tej całej niepotrzebnej chemii na ile to możliwe :)...apropos przepisu- cała reszta wygląda Okay i na pewno go wypróbuję, pozdrawiam

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasia1991 18 grudnia 2012 Ciasto ze słodzikiem? odradzam, jeśli faktycznie dbacie o zdrowie!
Słodziki zawierają aspartam i nie można ich poddawać obróbce powyżej 100 stopni C, powstają wówczas szkodliwe dla organizmu substancje,które mogą spowodować raka w przyszłości :(

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń