Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczne ciasto drożdżowe - kawowe.

Dietetyczne ciasto drożdżowe - kawowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 629

Dodano:

Odsłon: 1726

Ciasto długo wigotne.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych (mogą być otręby),
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 3 jajka,
  • 1 łżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 3-4 łyżki kawy inki.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
    Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, wlać mleko i dodać kawę.
    Do naczynia wsypać mąkę, płatki, wbić jajka, wlać wodę, mleko z masłem i drożdże.
    Mikserem wyrobić ciasto. Ciasto musi być rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wsypać rodzynki, wymieszać i odstawić na 10 minut.
    Wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 180C około 45-50 minut.
    Proszę się nie sugerować wysokością ciasta, piekę na dużej blaszce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń