Do góry

Desery Przepis na:

dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką

dietetyczne ciasto jogurtowe z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 2884

Dodano:

Odsłon: 5987

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Chętnie po nie sięgam gdy zostanie mi więcej marchewki z wyciskania soku. Nie zawiera dużo tłuszczu, jest na jogurcie z dodatkiem marchewki, dzięki czemu jest wilgotne. Śmiało można z tego ciasta upiec muffinki, czas pieczenia skracamy wtedy do około 20 min, Polecam!

Składniki

  • 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli 0,5 szklanki cukru 1/3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1/4 szklanki oleju 2 jajka 2 średniej wielkości starte marchewk
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. W drugiej misce wymieszać łyżką jogurt, olej, cukier, jajka. Do suchych składników dodać mokre razem z marchewką, wymieszać krótko łyżką, tylko do zwilgotnienia składników (ciasto będzie gęste). Ciasto przełożyć do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut w 180 st. bez termoobiegu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń