Do góry

Desery Przepis na:

Dietetyczne ciasto truskawkowe

Dietetyczne ciasto truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3874

Dodano:

Odsłon: 6218

Pyszne ciasto na bazie maślanki, płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej z minimalną ilością cukru. Sezon truskawkowy w pełni, domownicy stale pałaszują pyszne ciasteczka, aż ślinka leci:) Trzeba było więc wymyślić coś w wersji light i tak powstało to ciasto. Niewiele się nim jednak nacieszyłam, ponieważ moje łasuchy posypały je sobie cukrem pudrem i zjadły:)

Składniki

  • 500 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 180 g płatków owsianych górskich
  • 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 500 g truskawek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Maślankę, jajka i olej roztrzepać razem w misce. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki i cukry. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto powinno być dosyć gęste.

  2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20x20cm smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną płatków owsianych. Ciasto wylewamy na blachę, na górze układamy truskawki, jedna obok drugiej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 czerwca 2014 uwielbiam ciasta na maslance albo na jogurcie, sa przepyszne.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń