Do góry

Dania główne Przepis na:

Dietetyczne pizzerinki z semoliną

Dietetyczne pizzerinki z semoliną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 14

Dodano:

Odsłon: 3109

Łatwe, pyszne i chrupiące pizzerinki z semoliną

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka semoliny lub kaszy mannej
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży suchych
  • oregano
  • bazylia
  • pół cebuli
  • 10 szt. czarnych oliwek
  • 2 pomidory
  • pomidory suszone
  • 1 papryka
  • 10 dag sera żółtego Cheddar
  • ketchup
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przesianą wcześniej mąkę wraz z semoliną (ewentualnie kaszą manną) wymieszać z suchymi drożdżami i zrobić w niej zagłębienie. Do zagłębienia wlać wodę, oliwę, sól, oregano i bazylię. Ciasto dobrze wyrobić. Po wyrobieniu najlepiej umieścić w misce i przykryć. Pozostawić na około godzinę i 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

  2. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku. Następnie formować pizzerinki w kształcie okręgu (można pozostawić grubsze brzegi).

  3. Na uformowane spody do pizzerinek wyłożyć sos pomidorowy. Ja użyłam ketchupu domowego własnej roboty ale równie dobrze można użyć ketchupu sklepowego. Na wierzch ułożyć ulubione dodatki (ja użyłam cebulę, pomidory suszone, pomidory, oliwki i ser Cheddar).

  4. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni Celsjusza. Pizzerinki piec 15 - 20 minut i podawać gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń