Do góry

Dania główne Przepis na:

Dietetyczne spaghetti

Dietetyczne spaghetti

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3947

Dodano:

Odsłon: 13844

Rewelacyjne spaghetti w wersji light dla dbających o linię !

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 400 g mięsa mielonego z udźca indyka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka lub 2 małe
  • 1/2 małego selera
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oliwę wlewamy do garnka, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozgrzewamy (należy uważać aby czosnek nie zbrązowiał, ponieważ wtedy zrobi się gorzki). Do rozgrzanej oliwy wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, jak cebula się zeszkli to dorzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i seler, dusimy chwilkę, dodajemy mięso mielone, posypujemy odrobiną soli i dusimy, mieszając co chwilę. Jak warzywa będą miękkie, a mięso uduszone, dolewamy pomidory z puszki, dodajemy po 1 łyżce oregano i bazylii oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy razem około 5 minut.

  2. Makaron gotujemy al dente.

  3. Ugotowany makaron ( u mnie pełnoziarnisty pomieszany z kukurydzianym) podajemy polany sosem, dekorujemy odrobiną sera (u mnie romantyczne serduszko) i zieleninką.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 12 marca 2014 Spaghetti w wersji light rewelacyjne. Sos zazwyczaj robiłam z mieloną łopatką albo szynka. Udziec z indyka sprawdził się na 5. Polecam.

28 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń