Do góry

Przekąski Przepis na:

Dim sum

Dim sum

Autor: roxy90

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 9

Dodano: 28.09.2010

Odsłon: 10622

To dobra przekąska na początek imprezy :)

Składniki

  • mąka, 150 g
  • wrząca woda, 50 ml
  • ZIMNA WODA, 1,5 łyżki
  • olej, 0,5 łyżki
  • mielona wieprzowina, 75 g
  • posiekane pędy z bambusa z puszki, 3 łyżki
  • jasny sos sojowy, 0,5 łyżki
  • Wytrawne sherry, 1 łyżeczka
  • cukier demerara(brązowy), 1 łyżeczka
  • Olej sezamowy, 0,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
  • sałata lodowa lub endywia (bądz oba)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę. Mieszając widelcem, połączyć z wrzącą wodą,, następnie z zimną i olejem. Zagnieść ciasto i wygniatać aż będzie gładkie. Z ciasta uformować wałek.

  2. Pokroić na 16 plastrów jednakowej długości i z każdego uformować krążek

  3. Przygotować nadzienie: Do miseczki włożyć mięso i bambus. Dodać sos sojowy, sherry, cukier oraz olej sezamowy i wymieszać.

  4. Posypać mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać

  5. Pośrodku każdego krążka ciasta położyć porcję nadzienia. Połączyć brzegi ciasta nad nadzieniem i zlepić formując sakiewkę.

  6. Koszyczek lub inne naczynie do gotowania na parze wyłożyć wilgotną ściereczką. Rozłożyć na niej dim sum i gotować na parze 5-10 min. Na czterech talerzach rozłożyć sałatę (endywię).Oddzielnie w miseczkach podawać sos sojowy (na wierzchu dim sum do dekoracji można dodać np. pierścienie chili, czy palemki ze szczypiorku). SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agazolza 22 lutego 2011 Mogę powiedzieć, że bardzo dobre danie. Robiłam, spróbowałam i napewno jeszcze nie raz przygotuję:) Z reszty mięsa, które mi zostało uformowałam małe klopsiki i ugotowałam na parze - polecam:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 04 października 2010 ja zamiast ciasta,stosuje papier ryzowy,sakiewki zwiazuje pasemkiem pora

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 04 października 2010 ja zamiast ciasta stosuje papier ryzowy,zawiązuję sakiewki pasemkiem pora

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

camellia 01 października 2010 uwielbiam kuchnie chinska...na pewno je zrobie...pozdrawiam!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 28 września 2010 ale starannie wykonane i chyba pyszne mniam ...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 28 września 2010 Podziwiam cierpliwosc,pieknie zlepione i na pewno pyszne.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 28 września 2010 Podziwiam cierpliwość i staranność wykonania :) Takie pierożki jak sakiewki znam pod nazwą chinkali i miałam okazję zajadać się nimi w Gruzji. Pychota!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń