Do góry

Przekąski Przepis na:

Dolma

Dolma

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1963

Dodano:

Odsłon: 13426

Z cyklu "greckie party" pyszna przystawka, na grilla lub impreze. Przepis orginalny z libanskiej restauracji MAZAJ.

Składniki

  • marynowane liscie winogron, okolo 16 sztuk
  • ryz arborio, 1/2 szklanki
  • marchew utarta na grubej tarce, 1/2 szklanki
  • pomidory bardzo drobniutko posiekane, 2 sztuki (srednie)
  • pietruszka zielona posiekana, 1/2 szklanki
  • cebule bardzo drobno posiekana, 1/2 sztuki
  • cynamon, 1/4 lyzeczki
  • sumac (libanska przyprawa), 1 lyzeczka
  • sok z cytryny, 1 1/2 lyzeczki
  • mieta suszona, 1/2 lyzeczki
  • pietruszka zielona suszona, 1/2 lyzeczki
  • sol, okolo 1/2 lyzeczki
  • pieprz, 1/2 lyzeczki
  • oliwa z oliwek, 1 lyzka
  • ziemniak pokrojony w plastry, 2 sztuki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie skladniki procz lisci polaczyc razem. Liscie oplukac w zimnej wodzie.Pojedynczy lisc rlozyc plasko na blacie roboczym (matowa strona do gory) oderwac ogonek liscia i nalozyc okolo 1 plaska lyzke farszu i zrolowac.Sposob rolowania jak na golabki tylko, ze bardziej podluzny ksztalt (jak cygaro) Powtorzyc czynnosc z reszta lisci.

  2. Na dno garnka wylozyc ziemniaki (mozna zastapic pomidorami) Nastepnie ukladac bardzo ciasno zrolowane napelnione, farszem liscie winogron. Zalac woda i sokiem ktory pozostal z farszu. "Przygniesc"wszystko talerzem (tak jak to sie robi przy kiszeniu ogorkow czy kapusty. Przykryc pokrywka i gotowac na wolnym ogniu az liscie beda miekkie a ryz ugotowany,okolo 1.5 godziny.

  3. Podawac na cieplo lub zimno z chlebkiem pita i sosem tzatziki. Jesli beda przechowywane w lodowce to proponuje zalac odrobina oliwy, zeby sienie wysuszyly i nie poczernialy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kascha1111 14 czerwca 2010 ja tez robie podobnie, nadziewam rozne warzywa, np papryke,baklazana, cukinie i pomidory, no i liscie winogron, ale to sie nazywa Dorma wg przepisu tureckiego,jest pyyyyszna

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

china 06 marca 2010 robie to troche inaczej po grecku inne przyprawy ale to tez wyglada pysznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń