Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Dolmadakia, czyli gołąbki po grecku"
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 163
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 74
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 20
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 152
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 40
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 163
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 74
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 20
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 152
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 40
Składniki
Świeże liście blanszujemy. Jeśli używamy liści z solanki, osączamy je i także na chwilę zanurzamy we wrzątku, a potem w zimnej wodzie.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Natkę pietruszki i miętę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cebulą, jajkiem, pietruszką i miętą (farsz można wzbogacić np. przesmażonym z czosnkiem szpinakiem albo startą, odciśniętą z soku cukinią).
Na osuszone liście winorośli nakładamy po łyżce farszu. Zwijamy jak tradycyjne gołąbki. W garnku układamy warstwę liści, na nich warstwę gołąbków. Zalewamy częścią rosołu i łyżką soku z cytryny. Nakrywamy kolejną warstwą liści i gołąbków itd. Zalewamy rosołem i resztą soku z cytryny.
Obciążamy np. talerzykiem, żeby gołąbki nie wypłynęły na wierzch. Gotujemy 25-30 minut. Podajemy z sosem pomidorowym, śmietanowo-serowym itp.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,60 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 173 kcal Białko 7,1 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 19 g.Źródło: Rewia