Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pierwszy w życiu domek z piernika... :))Ma niesamowity aromat, wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia, wymaga jedynie wiele cierpliwości i poświęcenia czasu.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 168
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 168
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Wycinamy szablon na domek z piernika. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy, studzimy. * http://www.haunteddimensions.raykeim.com/PMtemplates.pdf Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy i wlewamy do niej miód. Ciasto dokładnie wyrabiamy mikserem lub dłońmi. Podczas wałkowania pozostałe ciasto przechowujemy w woreczku po to, aby nie stwardniało.
Piernika najlepiej wałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 4 mm, przykładać wzór, wycinać szablon i piec ok 10 minut w 180*
Landrynki tłuczemy w moździerzu i po same brzegi wysypujemy nimi wnęki na okna. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i czekamy do momentu ich rozpuszczenia. Przed dekorowaniem elementy domku muszą całkowicie wystygnąć.
Białko ubijamy z cukrem pudrem. Masa musi być bardzo gęsta, nie może kapać (właściwie zaraz wysycha :) ) Jeżeli dodacie za dużo cukru pudru, wlejcie kilka kropel gorącej wody. Na początku każdy element dekorujemy, dopiero jak lukier całkowicie wystygnie łączymy ze sobą poszczególne elementy domku.
zdj