Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa ciabatta

Domowa ciabatta

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1242

Dodano:

Odsłon: 4435

Przepis na ciabattę jest idealny gdy zaczynamy przygodę z pieczeniem pieczywa. Ciabatta z wierzchu ma lekko chrupiącą skórkę, a w środku jest mięsista i pełna dziurek.

Składniki

  • 1. Zaczyn (typu Biga): Mąka pszenna 180 gramów (typ 650)
  • Woda 110 gramów
  • Drożdże świeże 1 gram
  • Ciasto: Mąka pszenna 720 gramów (typ 650)
  • Woda 520 gramów
  • Sól 20 gramów
  • Drożdże świeże 10 gramów
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Zaczyn:

    • Łączymy drożdże wodą i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
    • Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże
    • Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników
    • Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12-16 godzin

  2. Gotowe ciasto:

    • Dodajemy drożdże do 1/3 wody, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
    • Suche składniki mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody
    • Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu
    • Na początku ciasto może wydawać się za lepkie jednak z czasem nabierze sprężystości
    • Pracując z ciastem na ciabattę warto obficie posypać mąką ręce oraz stolnicę gdyż mocno się klei
    • Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godziny po czym składamy je kilka razy i zostawiamy ponownie na godzinę
    • Następnie ciasto dzielmy na kilka porcji, każdy kawałek rozciągamy rękami na kształt kwadratu, kroimy na bułeczki po około 10 gramów i wykładamy na papier do pieczenia
    • Można nadać bułeczką bardziej okrągły kształt jednak w oryginale są one tylko cięte
    • Przygotowanym bułeczką pozwalamy finalnie wyrosnąć przez około godzinę
    • Ciabatty ustawiamy w piekarniku na poziomie jeden niżej niż środkowy i nastawiamy piekarnik na 230 stopni
    • Pieczemy (grzałka góra i dół) przez około 35 minut bez termoobiegu, w zaparowanym wcześniej wodą piekarniku
    • Gotowe bułeczki wyciągamy i pozwalamy im ostygnąć

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń