Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa ćwikła z chrzanem

Domowa ćwikła z chrzanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 972

Dodano:

Odsłon: 37830

Ćwikłę tę robię zawsze z przepisu mojego dziadka, który zawsze robił ja na Wielkanoc. To był obowiazkowy dodatek do mięs i wędlin na światecznym stole. Ja robię ja zdecydowanie częściej i wekuję. Tutaj podaję proporcje na 2kg buraków.

Składniki

  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • ok 300- 400 gram korzenia chrzanu (oczywiście wedle uznania smakowego)
  • wyciśnięty sok z 2 cytryn
  • ok 15 łyżeczek cukru ( w zależności od słodyczy buraków)
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nieobrane buraki ugotować. Po wystudzeniu obrać ze skórki i zetrzeć na drobniutkiej tarce. Następnie należy zetrzeć korzeń chrzanu- wylewajac przy tym wannę łez:)) Chrzan połaczyć z burakami, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i cukier- dodajac go należy próbować ćwikłe ponieważ czasami buraki bywaja naprawde słodkie i wtedy wystarczy mniej cukru.
    Ćwikłę należy zostawić na 2- 3 godzinki do przegryzienia.
    Jest świetnym dodatkiem do mięs:)

  2. Tak przygotowana ćwikłę można również zawekować.
    Polecam sprawdzony i szybki sposób:
    Ćwikłę przekładamy do słoiczków, do każdego słoiczka po kolei na warstwę buraczków wlewamy łyżeczkę spirytusu spożywczego, ja używam 90 procentowego. Spirytus ten podpalamy i szybko zakręcamy słoiczek. Wypala się tlen i słoiczek mamy idealnie zawekowany:)
    Należy pamiętać aby każdy słoiczek przygotowywać jeden po drugim, po kolei, nie wszystkie naraz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Begonia 23 listopada 2016 przez przypadek znalazłam antidotum na "wannę łez" przy ścieraniu chrzanu - polecam. Stawiam na stole mały wentylator ustawiony tak, by nie tyle chłodził, ale by olejki eteryczne zwiewał zanim dotrą do oczu, czyli ustawiam go nawiewem na tarty chrzan. Działa. Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 30 stycznia 2014 uwielbiam, do mięska na zimno, poezja ! :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń