Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa gotowana szynka

Domowa gotowana szynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 956

Dodano:

Odsłon: 45575

Od jakiegoś czasu, zaczęłam sama gotować i piec mięsa, które wykorzystujemy jako wędlinę do kanapeczek. Według tego przepisu można przygotować zarówno szynkę jak i schab czy karczek. Mięso jest aromatyczne i delikatne.

Składniki

  • 1,5 kg mięsa
  • ok. 2,5 l wody
  • sól: ja daję 1/3 szkl. soli+ 4 łyzki mojej mieszanki warzywnej (w moich przepisach), ale można dać 1/2 szkl soli
  • ok 10 zabków czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren jałowca, pieprzu, kilka liści laurowych, łyżkę liścia lubczyku,
  • garsc natki pietruszki i selera (moga byc suszone), kopiasta lyzka majeranku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Całkowity czas przygotowania szynki to dwa dni. Z wody ( wody w garnku powinno być tyle aby mięso się w niej zanurzyło), soli, 5 zabków czosnku i wszystkich przypraw przygotowujemy zalewę, która zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostałe 5 zabków czosnku przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno, nacieramy nimi mięso, które wkładamy w specjalna siatke do gotowania szynki, albo przewiazujemy grubsza nicia nadajac ładny kształt i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godz. Kiedy zalewa wystygnie, wkładamy do niej mięso, zagotowujemy i gotujemy tylko 5 min!! Zostawiamy pod przykryciem na cała noc. Rano ponownie całość zagotowujemy, gotujemy również tylko 5 minut i ponownie zostawiamy pod przykryciem na cały dzień. Po tym czasie mięsko jest gotowe do spożycia.
    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 28 kwietnia 2017 Dzisiaj gotuje z 2u kg karczku. Juz sie nie moge doczekac

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 23 grudnia 2016 Dzisiaj powtorka :-) Woda z przyprawami juz sie gotuje, mieso gotowe. Jak widze, rowno rok temu robilam :-)

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 25 grudnia 2015 Szyneczka wspaniala!!! Po raz pierwszy robilam w ten sposob i na stale zagosci juz w mojej kuchni. Z chlebkiem z maselkiem jest to przepyszne!! Chcociaz musze sie przyznac, ze czas gotowania za kazdym razem wydluzylam jeszcze o 3 minutki,ale dalam tez troszke za malo soli, bo mi sie wydawalo ze pol szklanki to za duzo. Nastepnym razem sypne porzadnie :-))

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 23 grudnia 2015 Teraz gotuje. Pojutrze sie wypowiem :-))))) Pozdrawiam Cie serdecznie Channah i zycze wszystkiego, co najlepsze..

32 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 01 lutego 2014 Czyli należy gotować w sumie tylko 10 minut?
Dla mnie to wtedy prawie-surowe :-) Pozdrawiam
Odpowiedzi: 4 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 30 stycznia 2014 nie ma to jak domowa wędlinka do chlebcia, pyszności :)

39 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń