Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa granola

Domowa granola

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 2897

Dodano:

Odsłon: 204

Przygotowanie granoli, łącznie z pieczeniem, zajmie góra godzinę. Za to rano wystarczy dodać jogurt lub mleko i mamy wartościowe, smaczne śniadanie dla kilku osób. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 11/2 szkl. płatków owsianych górskich lub zwykłych
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 1/2 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sok z pomarańczy wymieszać w większej miseczce z olejem, miodem i cynamonem. Do tej mikstury wsypać płatki owsiane, pestki dyni, pestki słonecznika i wszystko dokładnie wymieszać. Żurawinę wymoczyć w ciepłej, przegotowanej wodzie. Zawartość miseczki przenieść na blaszkę
    wyłożoną papierem do pieczenia. Dołożyć odsączoną żurawinę i posiekane orzechy włoskie. Rozłożyć równo na całej blaszce. Zapiekać w 170 st. C przez 40-45 minut. Co jakieś dziesięć minut należy całość przemieszać, aby wszystko równo się piekło.
    Po upieczeniu jest już do spożycia. Można też przetrzymywać ją, w zamkniętym szklanym słoju, w lodówce przez kilka, góra kilkanaście dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń