Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa pizza peperoni

Domowa pizza peperoni

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 1745

Któż z nas nie lubi pizzy? A domowa pizza z dobrego i szybkiego przepisu smakuje jeszcze lepiej!

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g mąki
  • Dodatki: pieczarki, oliwki, peperoni, ser mozarella
  • Sos do pizzy - używam Folwark
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić pod przykryciem na 10 min aż się rozpuszczą. Do miski wsypać mąkę, oliwą, sól. Dodać drożdże.
    Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. (ciasto powinno 2-krotnie zwiększyć swoją objętość)

  2. Ciasto wyjąć z naczynia na blat kuchenny podsypać mąką i jeszcze raz dokładnie ugnieść.
    Ułożyć dodatki wg uznania i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 18 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń