Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 797

Dodano:

Odsłon: 2559

Aromatyczna przyprawa do piernika i grzanego wina. O wiele lepsza niż oferowane na sklepowych półkach. Przygotowując domową przyprawę mamy pewność, że w swoim składzie nie zawiera wypełniaczy takich jak mąka i cukier. Taką przyprawę możemy modyfikować w dowolny sposób, według uznania. Moją przyprawę wzbogaciłam o cytrusową i waniliową nutę. Intensywny zapach i piękny kolor utwierdził mnie w przekonaniu, że w tym roku ostatni raz sięgnęłam po gotowe mieszanki.

Składniki

  • kora cynamonu lub mielony 50 g
  • imbir mielony 50 g
  • goździki całe 15-20 g
  • strączki wyłuskanego kardamonu 10 g
  • ziarna kolendry 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 5 g
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • gwiazdka anyżu
  • ziele angielskie 10 g
  • laska wanilii połowa
  • skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
> 6 os. 15 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:

    Pomarańczę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na parę minut. Następnie ścieramy samą skórkę ( bez białej warstwy. która jest gorzka ). Wszystkie składniki umieszczamy początkowo w moździerzu i tłuczemy/ ucieramy na mniejsze kawałki ( poza mielonymi ). Następnie przekładamy wraz z zmielonymi przyprawami do pojemnika malaksera lub do młynka i mielimy na pył. Mieląc składniki w malakserze lub blenderze na początku mielimy pulsacyjnie. Przyprawę do piernika przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń