Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa przyprawa gyros

Domowa przyprawa gyros

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 894 Ocena: 21874

Dodano: 28.01.2016

Odsłon: 7525

Smaczna, praktyczna i prosta w przygotowaniu przyprawa gyros bez dodatku konserwantów oraz poprawiaczy smaków. Ta aromatyczna mieszanka jest idealna do mięs opiekanych, grillowanych i smażonych tj. cielęcina, drób czy wieprzowina. Warto przygotować ją samemu - ta domowa będzie bardzo wyrazista i niezwykle aromatyczna.

Składniki

  • 3 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 1,5 łyżeczki czosnku suszonego
  • 1,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonego chili
  • 1,5 łyżeczki cebuli suszonej
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki białej gorczycy
  • 0,5 łyżeczki kurkumy mielonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 1 ziele angielskie
  • + sól i cukier do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kolędrę, gorczycę, goździki, pieprz i ziele angielskie dokładnie rozcieramy w moździerzu, a następnie dodajemy pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę razem rozcieramy. Całość doprawiamy solą oraz cukrem (użyłam ksylitolu) w ilości odpowieadającej naszym upodobaniom smakowym. Gotową przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń