Do góry

Przekąski Przepis na:

domowa ricotta

domowa ricotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2523

Dodano:

Odsłon: 1232

pyszny twaróg domowej roboty. kto raz spróbuje, nie wróci do sklepu

Składniki

  • 1 l mleka 3,2% świeżego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki soli
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko zagotowuję w sporym garnku. Zmniejszam moc palnika do minimalnego, dodaję sok cytrynowy i mieszam. Podgrzewam cały czas, nie zagotowując już, do momentu, aż zaczną się robić twarogowe grudki. Wyłączam palnik i studzę.

  2. Sitko wykładam czystą ścierką.
    Duże kawałki sera zdejmuję łyżką i układam na sicie. Pozostałe mleko delikatnie przelewam.
    Pozostawiam do odcedzenia. Zawiązuję Ścierkę w sakiewkę, jak większość cieczy zejdzie.
    Sitko z serem wkładam w garnek i wkładam na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń