Do góry

Dodatki Przepis na:

Domowa ricotta

Przepis dnia 2018-07-02
Domowa ricotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 591

Dodano:

Odsłon: 3009

Podczas przygotowywania domowego sera zostaje dużo serwatki, można z niej przygotować serek ricotta, który potem można wykorzystać zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

Składniki

  • ok. 3,5 litra serwatki
  • 0,5 litra mleka "świeżego"
  • 5 łyżek octu winnego
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Serwatkę razem z mlekiem wlewamy do garnka. Podgrzewamy do temperatury 90 stopni (temperaturę kontrolujemy termometrem), po czym garnek stawiamy na najmniejszym palniku zmniejszając tym samym temperaturę podgrzewania do minimum, by nie dopuścić do zagotowania.

    Do gorącej serwatki z mlekiem dodajemy ocet i dokładnie mieszamy przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie i całość chłodzimy przez minimum 8 godzin.

    Po schłodzeniu całość przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do odcieknięcia na 1-2 godziny.

    Gdy serek odcieknie z nadmiaru serwatki przekładamy go do miseczki i przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń