Do góry

Przekąski Przepis na:

Domowa szynka wędzona

Domowa szynka wędzona

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 39

Dodano:

Odsłon: 9323

Nic tak dobrze nie smakuje na święta jak prawdziwa domowa szynka wędzona z własnej wędzarni. Receptura według przepisu mojej teściowej, polecam!

Składniki

  • Składniki na marynatę:
  • 2-3 ziela angielskie
  • listek laurowy
  • garść suszonej kolendry
  • sól do marynaty (proporcja na 1 litr wody dać 8 dag soli)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • 3 duże szynki + boczek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marynatę zagotować, ostudzić. Do zimnej marynaty dodać sól, dokładnie wymieszać. Mięso ponakłuwać widelcem a następnie zalać marynatą. Trzymać 4-5 dni, co 2 dni mięso obracać i nakłuwać widelcem.


  2. Po 4-5 dniach szynki odsączyć, ścisnąć sznurkiem lub włożyć do specjalnych siateczek i wędzić.

    Zagotować nową marynatę jak wyżej z 2-3 ząbkami czosnku. Po ostudzeniu nie dodawać soli. Gotować szynki w marynacie na wolnym ogniu około 2 godzin. Na końcu mięso osączyć i ostudzić.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń