Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa waniliowa chałka z kruszoną

Domowa waniliowa chałka z kruszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 187

Dzisiaj powracam do smaków dzieciństwa, pyszna, pachnąca wanilią, puszysta i delikatna WANILIOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ najlepsza z kubkiem gorącego mleka lub kakao :-) Naprawdę polecam :-)

Składniki

  • Składniki na jedną dużą lub dwie mniejsze chałki:
  • 3 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej tortowej lub mąki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 250 ml letniego mleka 3,2%
  • 1 duże jajko
  • 60 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 60 g roztopionego masła 82%
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Kruszonka:
  • 5 płaskich łyżek mąki orkiszowej tortowej lub mąki pszennej
  • 25-30 g miękkiego masła 82%
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CHAŁKA:

    1. Mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrób rozczyn).

    2. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto pod koniec dodając roztopione masło.

    3. Gdy ciasto będzie miękkie i elastyczne uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką.

    4. Odstaw w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką lub po prostu folią spożywczą do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

    5. Po tym czasie ciasto ponownie wyrób, podziel na 4 równe części.

    6. Każdy z czterech kawałków ciasta zroluj w wałek i uformuj chałkę.

    7. Ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    8. Przykryj lnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

    9. Przed pieczeniem posmaruj jajkiem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka.

    10. Posyp kruszonką.

    11. Piecz około 30-35 minut w temperaturze 180°C. Dwie mniejsze chałki piecz około 25-30 minut. Studź na kratce.

    12. Smacznego :-)


    * Kruszonka - wszystkie składniki wyrób między palcami na kruszonkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń