Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa wędlina - mielonka z łopatki

Domowa wędlina - mielonka z łopatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 2988

Dodano:

Odsłon: 9494

Kolejna odsłona domowej wędliny. Pieczona mielonka z łopatki. Bardzo prosta i szybka do zrobienia. Idealna na kanapki, pasuje z różnymi dodatkami. Robiona w domu więc wiemy co jemy, bez żadnych sztucznych i niezdrowych dodatków.

Składniki

  • 1 kg łopatki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli, 80-100 ml wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy i mielimy w maszynce razem z cebulą. Całość dokładnie mieszamy w misce z wszystkimi przyprawami przez dłuższą chwilę. Przykrywamy np. talerzem i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby przyprawy się dobrze wchłonęły w mięso. Po tym czasie mięso przekładamy do aluminiowych foremek i mocno ugniatamy aby nie było powietrza w mięsie. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Pod koniec można użyć funkcji grilla aby wierzch się zrumienił. Po lekkim ostygnięciu można odlać wodę która się nazbierała podczas pieczenia z foremki lub zostawić i po kilku godzinach gdy wędlina mocno przestygnie będzie z tego pyszna galaretka. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 września 2017 Pyszna wędlina, u mnie powędrowała do czegoś ... na zagrychę xD

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń