Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowa wędlina - schab pieczony, peklowany na sucho

Domowa wędlina - schab pieczony, peklowany na sucho

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1685

Dodano: 05.09.2017

Odsłon: 4787

Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku. Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :) Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest, aby przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę i wtedy możemy kroić - soki w mięsie dokładnie się rozejdą i zwiążą. Jeżeli schab chcemy podać do obiadu, to wystarczy kilkanaście minut leżakowania w wyłączonym piekarniku, następnie podajemy go z ulubionym sosem i np. buraczkami z chrzanem (jak lubicie). Peklowanie na sucho, to nic innego jak nacieranie mięsa  odpowiednią mieszanką przypraw i soli, układa się go w szklanym lub kamionkowym naczyniu i przechowuje w zimnym miejscu. Mięso pekluje się od kilku dni do kilku tygodni. Do peklowania często dodaje się saletrę, dzięki niej mięso po upieczeniu zachowuje swój piękny różowy kolor - ja  jednak saletry nie dodaję...podczas peklowania saletrą powstają azotyny, co prawda hamują one rozwój drobnoustrojów jednak są w pewnym stopniu toksyczne dla ludzi, w szczególności dla dzieci, które nie wytwarzają enzymu odwracającego niekorzystne  działanie azotynów. W moim przepisie, przykładowe przyprawy, możecie użyć swoich ulubionych, więc ulepszajcie przepis tak jak lubicie! Polecam i pięknie pozdrawiam :)

Składniki

  • ok. 1,5kg schabu bez kości (najlepiej środkowego)
  • około 80g soli kuchennej ( od 50 do 80g na 1 kg mięsa ) - sól musi być czysta, można ją wyprażyć na suchej patelni lub w piekarn
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1 łyżka gorczycy (utłuczona w moździerzu )
  • 1 łyżka czerwonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka pokruszonych listków laurowych
  • siatka wędliniarska
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy wymieszałam, częścią mieszanki natarłam umyte i osuszone mięso, które następnie  ułożyłam w szklanym naczyniu, przesypałam pozostałą mieszanką przypraw i wstawiłam na 4 dni do lodówki - w tym czasie kilkakrotnie odwracałam mięso.

  2. Po tym czasie mięso wyjęłam, opłukałam ciepłą wodą i obsuszyłam. Następnie włożyłam w siatkę wędliniarską.

  3. Rozgrzałam patelnię i dokładnie obsmażyłam mięso z każdej strony.

  4. Obsmażony schab włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez około 90 minut.
    Schab kroimy po wystudzeniu.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń