Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowa zacierka z pesto i tuńczykiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 143
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 60
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 71
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 143
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 60
Składniki
Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieść gładkie, dość twarde ciasto. Odskubywać po kawałku i rolować na stolnicy, tak, by powstały długie kluseczki. Wrzucać je na osolony wrzątek i gotować ok. 5 minut. Odcedzić.
Liście bazylii opłukać, czosnek obrać, ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wszystko razem zmiksować. Dolać oliwę, wymieszać z parmezanem, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z ugotowanymi kluseczkami.
Tuńczyka osączyć, rozdzielić na kawałki. Wymieszać z zacierkami. Dodać umyte, przekrojone pomidorki, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli pesto będzie miało zbyt mdły smak, można dodać sok z cytryny. Taki sos możesz przygotować także z rukoli albo natki pietruszki.
ok. 25 minut.Źródło: Twoje Imperium