Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowe bagietki - bez konserwantów

Domowe bagietki - bez konserwantów

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 592

Dodano:

Odsłon: 3891

Bagietki w smaku są identyczne jak te ze sklepu.

Składniki

  • Zaczyn drożdżowy:
  • 250g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 2g świeżych drożdży
  • Ciasto:
  • wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy
  • 300 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem:

    Wymieszać dokładnie w większej misce wszystkie składniki na zaczyn drożdżowy. Odstawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.

  2. W dniu pieczenia:

    Drożdże rozpuścić w wodzie, połączyć z mąką i solą. Dodać zaczyn drożdżowy. Wymieszać.

    Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.

    Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w temp. pokojowej na ok. 2-3 godz. Można skrócić ten czas, wkładając ciasto do lekko nagrzanego piekarnika, ale im ciasto dłużej rośnie, tym jest bardziej smaczniejsze. W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągać każdy bok ciasta do środka. Dzięki temu uzyskamy bardziej puszyste bagietki.

    Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość.

  3. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę. Lekko zagnieść i podzielić na 3 równe części.

    Uformować bagietki i przełożyć na blachę to pieczenia.

    Odstawić na kolejne 2 godz.

    Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st. C.

    Bagietki delikatnie ponacinać nożem i wstawić do piekarnika.

    Na dno piekarnika wrzucić 3 kostki lodu, dzięki temu piekarnika zaparuje się a bagietki będą miały chrupiącą skórkę.

    Piec 20-25 min w temp 220 st. C.

    Po tym czasie wyjąć bagietki z piekarnika i odstawić na kratkę do ostudzenia, aby odparowały.

    Smacznego.

  4. P.S. Przy przygotowaniu tych bagietek jest trochę "zachodu", ale na prawdę warto poświęcić dłuższą chwilę przy ich przygotowaniu, aby później zachwycać się smakiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń