Desery Przepis na:
Domowe bajaderki świąteczne

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 123
Dodano: 06.01.2012
Odsłon: 6741
Składniki
- margaryna, 25 dag
- Jaja, 4 sztuki
- cukier, 1,5 szklanki
- mąka, 2 szklanki
- kakao, 4 łyżki
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- mleko, 50 ml
- marmolada, 4 łyżki
- Likier, 4 łyżki
- czekolada deserowa, 2 sztuki
- kremówka, 200 ml
- bakalie, 1 opakowanie
- wiórki kokosowe, 1 opakowanie
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Dowolną margarynę przekładamy do rondelka, a następnie rozpuszczamy wraz z dodatkiem kakao, cukrem i mlekiem( ja używam 3,2%), następnie mieszankę odstawiamy do przestudzenia, dodajemy żółtka jaj, po czym miksujemy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Oddzielnie ubić pianę z białek, dodawać ją partiami do ciasta delikatnie je mieszając drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Kremówkę zagotowujemy w rondelku, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Murzynka, którego wcześniej upiekliśmy kruszymy w misce na kawałki, dodajemy likier i marmoladę( ja dodaję śliwkową). Po wymieszaniu dodajemy czekoladę rozpuszczoną ze śmietaną. Ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane drobniutko bakalie.
-
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach kokosowych, układamy na blaszce i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Komentarze do przepisu (1)

dayzi 07 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Super, fajnie wyglądają i pewnie też dobrze smakują, do ulubionych:)0 Kto głosował? | Odpowiedz