Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Domowe blok lodowy z malinami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Mleko zagotuj z cukrem waniliowym i połową drobnego cukru. Dodaj czekoladę połamaną na kawałeczki. Podgrzewaj dalej, aż czekolada się rozpuści.
Żółtka utrzyj z resztą drobnego cukru na puszystą kremową masę. Do utartych żółtek cienkim strumieniem wlej gorące mleko. Cały czas ucieraj masę mikserem.
Potem podgrzewaj ją, aż zacznie gęstnieć. Masę zdejmij z ognia, wystudź, a następnie mocno schłodź w lodówce.
Śmietanę ubij na sztywno. Delikatnie wymieszaj ją z zimną masą żółtkową. Połowę malin zmiksuj z cukrem pudrem. Mus przetrzyj przez sitko. Dodaj do masy lodowej, przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.
Na koniec dołóż pozostałe maliny i borówki. Podłużną foremkę wyłóż folią. Napełnij masą lodową. Zamrażaj 5 godzin. Przed podaniem włóż deser na godzinę do lodówki. Dzięki temu łatwiej pokroisz blok.Źródło: Naj