Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowe bułki

Domowe bułki

Autor: anna-martyka-3

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1147

Dodano: 15.03.2015

Odsłon: 5312

Z zewnątrz chrupiące a w środku mięciutkie :)

Składniki

  • 630g mąki
  • 25g drożdży
  • 0, 5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 białko
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn: drożdże rozkruszyć do miseczki dodać 50ml ciepłej wody, cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

  2. Do miski wsypać mąkę, dodać zaczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (ciasto jest bardzo elastyczne). Ciasto przykryć lekko wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 godzinę.

  3. Odrywać po kawałku ciasta (zrobiłam 10 bułeczek), rozgnieść na placek i zrobić sakiewkę. Zwinięcie ułożyć do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża naciąć bułki. Posypać lekko mąką. Przykryć ponownie ścierką i odstawić na 30min.
    Piekarnik rozgrzać do 200C i piec około 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń