Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowe bułki śniadaniowe-idealne na kanapki

Domowe bułki śniadaniowe-idealne na kanapki

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 5070

Dodano:

Odsłon: 5360

dziś zapraszam na pyszne, mięciutkie bułeczki śniadaniowe. Można je wykorzystać do kanapek, posmarować dżemem, zjeść z szynką itp.Przepis jest niezawodny, często z niego korzystam. Bułki są mięciutkie, puszyste, długo zachowują świeżość. Zapraszam

Składniki

  • -500g mąki pszennej tortowej -150ml ciepłego mleka -100 ml ciepłej wody
  • -2 płaskie łyżki cukru -25g drożdży świeżych
  • -3 łyżki roztopionego masła -1 łyżeczka soli
  • DODATKOWO -jajko i trochę mleka do posmarowania bułek
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy do gładkiej konsystencji i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia.

  2. Następnie dodajemy resztę składników-mąkę, sól, masło oraz wodę i zagniatamy ciasto
    Jeśli się klei podsypujemy mąką.
    Ciasto odkładamy na 20 minut do podrośnięcia.
    Następnie odrywamy kawałek ciasta i formujemy okrągłą bułeczkę, tak postępujemy z całym ciastem.

    Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

  3. pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
    Bułki pięknie podrosną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń