Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe burgery

Domowe burgery

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 4121

Dodano:

Odsłon: 2894

Hamburger przygotowany w domu będzie z pewnością dużo bardziej zdrowy i smaczny od tego, w którejkolwiek sieciówce.

Składniki

5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczniemy od przygotowania wołowiny:

    600g wołowiny (najlepiej dość tłustej do 30% tłuszczu) mieszamy z jajkiem pieprzem i dwoma łyżkami musztardy. Wszystko mieszamy do momentu aż masa będzie gładka i jednolita.
    Odstawiamy na godzinę aby masa mięsna nabrała temperatury pokojowej.

  2. Plastry boczku należy uprażyć na patelni tak aby były bardzo zarumienione, brązowe i chrupiące.
    Na tej samej patelni prażymy bułki burgerowe (przepis tutaj: https://smaker.pl/przepis-domowe-bulki-do-burgerow,161951,maciejmozejko.html) Bułki prażymy po to, aby przy składaniu burgera sos w nie nie wsiąkał.

  3. Formujemy burgery. Sugeruję, aby na początek wyciąć sobie kawałki papieru do pieczenia na którym ułożymy nasze burgery. Burger powinien być około 20% większy od bułki (w czasie smażenia się skurczy). Uformowanego burgera solimy z tej strony na której będzie się smażył jako pierwszej.

  4. Burgera układamy na rozgrzanej patelni posoloną stroną do dołu i od razu solimy od góry. Po przewróceniu burgera na drugą stronę układamy na nim plaster cheddaru i przykrywamy pokrywką. Stopień wysmażenia burgera zależy od naszych preferencji.

  5. Składanie burgera:
    Spód uprażonej bułki polewamy sosem barbecue, na to układamy złożoną sałatę, na to układamy bekon. Teraz kładziemy świeżo usmażonego burgera, na którego układamy pokrojoną cienko czerwoną cebulę, plastry pomidora i ogórka małosolnego. Wszystko polewamy sosem barbecue i przykrywamy bułką.

    Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować burgera krok po kroku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń