Do góry

Desery Przepis na:

Domowe ciasto ze śliwkami

Domowe ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 583

Dodano:

Odsłon: 22050

Polecam ucierane ciasto z węgierkami z chrupiącą skorupką na wierzchu.

Składniki

  • ok. 1 kg śliwek węgierek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru + cukier do śliwek + na posypkę
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyj śliwki i wydryluj NIE przecinając do końca śliwki.

    Białka oddziel od żółtek. Żółtka, margarynę i 3/4 cukru utrzyj na gładką masę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z resztą cukru (1/4) na sztywno. Dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie.

    Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra-dół).

    Wylej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub bułką tartą.

    Na cieście układaj wydrylowanie śliwki z odrobiną cukru (do dziurki po pestce wsypuję ok. łyżeczki cukru) skórką do ciasta. Posyp całość delikatnie cukrem.

    Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 45 - 60 min (do suchego patyczka, długość zależy od ilości śliwek im więcej tym dłużej piecz). Po upieczeniu wyjmij ciasto i ostudź. Smacznego.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń