Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste, bardzo smaczne ^^
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10507
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10507
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Do większej miseczki wkruszyłam drożdże, zalałam ciepłym mlekiem, dodałam cukier i wszystko wymieszałam, aż drożdże się rozpuściły. No...troszeczkę...tak tyci się nie rozpuściło, ale to nie zaszkodziło. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na ok. 20-30 minut.
W międzyczasie przesiałam mąkę i roztopiłam masło.
Do gotowej drożdżowej mikstury stopniowo wsypywałam mąkę, sól i wlewałam delikatnie roztopione masło.
Ciasto wyrabiałam, wyrabiała, wyrabiałam....ale i tak się dalej trochę kleiło. Prawda jest taka, że czym mniej mąki w cieście drożdżowym, tym lepiej :) Serio :)
No i jak już wyrobiłam z Antkiem ciasto, a ręce wołały o pomstę do nieba, odstawiłam do wyrośnięca na dobrą, porządną godz.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam i powstał wieeeelki placek!
Wysmarowałam drożdżowiec owocowym i jabłkowym dżemem, zawinęłam, jak naleśnik i pokroiłam na 14 konkretnych porcji.
Ułożyłam na blaszce i przykryłam jeszcze na 20 minut, aby trochę bardzie wyrosły.
5 minut przed pieczeniem, nastawiłam piekarnik na 180stopni. Wysmarowałam bułki wodą i obsypałam kruszonką. W piekarniku spędziły 15 minut. A rano....z mlekiem....przegryzając orzechy...Mniam^^