Do góry

Desery Przepis na:

Domowe faworki

Domowe faworki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Domowe faworki"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 kopiastych łyżek gęstej
  • kwaśnej śmietany
  • 2 kostki smalcu do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem i solą, dodać żółtka, spirytus i śmietanę, zagnieść. Ciasto przenieść na stolnicę, zbijać wałkiem ok. 15-20 minut. Rozbite ciasto zwinąć w kwadrat i znów rozbić. Im dłużej będzie zbijane, tym bardziej faworki będą kruchuteńkie, z dużą ilością bąbelków. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką – im mniej mąki, tym lepiej.

  2. Ciasto pokroić na paski o szerokości ok. 3 cm, następnie w prostokąty. W każdym zrobić nożem pionowe nacięcie, przeciągnąć przez otwór jeden z końców. Gotowe faworki smażyć w głębokim tłuszczu (jak frytki) przewracając ze strony na stronę, by zyskały złocisty odcień. Po wyjęciu z tłuszczu (najlepiej łyżką cedzakową) osączyć na ręczniku papierowym, obficie posypać cukrem pudrem. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

  3. Wymieszaj puder z opakowaniem cukru waniliowego albo łyżką cynamonu, a faworki nabiorą wyjątkowego smaku.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń