Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe gołąbki z białej kapusty

Domowe gołąbki z białej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 3727

Dodano:

Odsłon: 10186

Witam, dzisiaj jedno z moich ulubionych potraw, jest przy nim trochę pracy, ale chyba nic nie daję większej satysfakcji niż przygotowanie samodzielnie dania, które smakuję zarówno Tobie jak i domownikom. Dużą zaletą jest to, że z powodzeniem można przygotować więcej i cieszyć się smakiem przez dłuższy czas. A jeśli nawet zostanie to warto i zamrozić. Zapraszam na domowe gołąbki z białej kapusty.

Składniki

  • Kapusta 1 główka (najlepiej z większymi liśćmi)
  • Mięso mielone 500 g.
  • Ryż 100 g.
  • Marchew 1 szt.
  • Majeranek 2-3 łyżeczki
  • Cebula 1 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Przecier pomidorowy (passata) 500-700 ml.
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę gotować we wrzątku przez ok. 2-3 minuty. Zostawić do wystygnięcia.

    Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zostawić do wystygnięcia.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Cebulkę obrać i drobno pokroić, następnie podsmażyć chwilę na masełku.

    W misce wymieszać zimny ryż, mięso mielone, marchewkę, cebulkę, majeranek i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem.

    Liście kapusty delikatnie rozłożyć, w razie potrzeby warto wyciąć twardą część. Na środek liścia położyć przygotowany farsz i zawijać gołąbki.

    W dużym rondlu rozgrzać olej, dno wyłożyć liśćmi kapusty i układać przygotowane gołąbki, (można jeden na drugi) całość zalać doprawionym przecierem pomidorowym. Dusić na małym ogniu przez ok. godzinę. W razie potrzeby dolać wody.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 30 stycznia Bardzo lubię i często robię. Ostatnio dodałam do nich pieczonej gęsiny i nie żałowałam tłuszczu. W smaku- cudowne. Polecam spróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 30 stycznia Chyba nie ma kogoś, kto nie lubi gołabków. Ja je uwielbiam a te wyglądają wyjątkowo apetycznie.:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 stycznia Pycha Gołąbki uwielbiam <3 Niestety ostatnio mam jakiś uraz do masła, jednak znalazłem substytut w postaci masła koziego. <3 Mega! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 stycznia Wyglądają bardzo apetycznie, więc się skuszę, choć już jestem po kolacji ;)
Nie ma to, jak domowe gołąbki, pyszności :)
Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń