Do góry

Dania główne Przepis na:

Domowe łazanki

Domowe łazanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4662

Dodano:

Odsłon: 12678

Takie łazanki pamiętam z czasów przedszkolnych. Najlepsze na drugi dzień odgrzewane na patelni z masełkiem. Pycha!

Składniki

  • 800 g mięsa wieprzowego duszonego z łopatki albo karczku
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 400 g makaronu np. świderki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majeranku
  • 50 g masła
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy razem z marchewką do miękkości, następnie odcedzamy i drobniej kroimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente (nie można rozgotować ponieważ podczas mieszania i podgrzewania całości się rozpadnie) i odcedzamy. Mięso także drobniej kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa. W większym garnku mieszamy ze sobą kapustę, makaron i mięso, dodajemy masło i podgrzewamy, aby się rozpuściło. Podlewamy trochę wodą, aby łazanki się nie przypaliły. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem i całość podgrzewamy kilka minut. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

stodi 18 września 2018 To nie ma nic wspólnego z łazankami.A tu jest na danie które można nazwać łazankami https://www.styl.pl/kuchnia/news-lazanki,nId,1534990

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 września 2018 Łazanki robi się z łazanek a nie z świderków, rurek czy innych.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nats9511 18 września 2018 Z makaronu świderki to nie łazanki lecz łajzanki...

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń