Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Domowe lody miętowe"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 51
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 93
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 51
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 93
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 121
Składniki
Do rondelka wlej mleko oraz 1 szklankę śmietanki. Wsyp cukier, podgrzewaj tak długo, aż cukier się rozpuści. Zestaw z ognia, przestudź. Do dużej miski wlej bardzo zimną wodę i wrzuć kilkanaście kostek lodu. Do mrozoodpornego pojemnika wlej pozostałą śmietankę. Odstaw na ok. 15 minut.
Do miski włóż żółtka, zmiksuj. Przelej do rondelka z lekko ciepłym mlekiem i śmietanką. Podgrzewaj na średnim ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje (nie doprowadzając do wrzenia, bo płyn się zwarzy). Masę natychmiast przelej do pojemnika z mocno schłodzoną śmietanką i wymieszaj. Dodaj syrop miętowy lub likier oraz kilka kropli zielonego barwnika spożywczego, wymieszaj. Włóż do zamrażarki na ok. 1-2 godz.
Kiedy przy ściankach naczynia masa zacznie zamarzać, wymieszaj ją widelcem lub mikserem. Wstaw z powrotem do zamrażarki i za jakiś czas ponownie wymieszaj lub zmiksuj. Czynność tę możesz powtórzyć jeszcze 2-3 razy. Jeśli lody mają być przechowywane dłużej, przykryj pojemnik pokrywką.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 370 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie