Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowe masło

Domowe masło

Autor: pracowniaserow

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 45

Dodano: 01.03.2017

Odsłon: 15096

Przygotowanie domowego masła zajmuje dosłownie chwilę, szczególnie jeżeli do tego celu używamy miksera. Jego śmietankowy smak i aromat jest niesamowity. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie kupisz masła.

Składniki

  • śmiatana kremówka 1 l
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Śmietanę przelej do miski i zacznij ubijać mikserem. Czas zmaślania powinien wynosić ok 45 min.
    2. Po tym czasie powinny zacząć pojawiać się grudki masła.
    3. Ubijaj dalej, aż masło wyraźnie oddzieli się od maślanki.
    4. Ostrożnie zlej maślankę tak, aby w misce pozostały tylko grudki masła.
    5. Czas na płukanie masła, które ma na celu usunięcie z masła resztek maślanki. Zalej masło zimną wodą i zacznij je ugniatać. Tworząc jednolitą bryłę staraj się wycisną jak najwięcej maślanki.
    6. Wodę zmieniaj kilkukrotnie do momentu, aż nie będzie czysta.
    7. Wyjmij masło z wody. Czas na jego wygniatanie. Na tym etapie postaraj się usunąć z masła jak najwięcej wody, jednocześnie nadając mu ładny kształt i jednolitą konsystencję.
    8. Przełóż masło do maselnicy i włóż do lodówki.
    9. Gotowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agulenka34 12 marca 2017 w opcji pod zdjęciem czas przygotowania jest 15 minut, a w opisie 45. to ile w końcu? ;) chętnie bym zrobiła, ale proszę o dokładność Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń