Do góry

Desery Przepis na:

Domowe masło orzechowe z owocami

Domowe masło orzechowe z owocami

Autor: Opietruszka

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 25

Dodano: 13.06.2018

Odsłon: 42

Lato, lato zbliża się wielkimi krokami. Na rynkach, bazarach, targach i marketach można znaleźć prawdziwie letnie owoce. Poczynając od lekko kwaskowych truskawek po soczyście słodkie czereśnie. Można je zjeść same, z różnymi kremami, w cieście, jako lody i na miliony różnych sposobów. A jedliście je na kanapce z masłem orzechowym własnej roboty? W Stanach Zjednoczonych popularne peanut butter jelly, u mnie w zdrowszej wersji i zdecydowanie bardziej polskiej. Świeżutkie masło bez grama cukru i ulepszaczy oraz pyszniutkie owoce na razowym chlebie na zakwasie to jest to!

Składniki

  • 2 szklanki orzeszków ziemnych bez soli (uprażonych, lub nie, bo niżej napisze jak je uprażyć)
  • (opcjonalnie) ulubione owoce letnie do dekoracji oraz zjedzenia oczywiście oraz listki mięty
  • (opcjonalnie) ulubiony chleb lub bułka dobrej jakości, u mnie chleb razowy na zakwasie ????
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Malaksery, blendery lub inne cudeńka w dłoń i do dzieła! Zaraz, zaraz a masz uprażone orzeszki?

    Jeśli Twoje orzeszki nie są uprażone, nie martw się i nie załamuj! Możesz je uprażyć na 2 sposoby!

    W piekarniku.

    Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Rozłóż papier do pieczenia na blaszce, rozsyp i rozłóż równą warstwę orzeszków na papierze i włóż do piekarnika. Piecz około 5-10 minut, zaglądając od czasu do czasu. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika, z mojego doświadczenia każdy piekarnik piecze inaczej i swój trzeba “wyczuć”, więc nie oglądamy w tym czasie ulubionego serialu bo się zagapimy i orzeszki nam się spalą

  2. Wkładamy je do malaksera, to najprostszy sposób i miksujemy na gładką masę, u mnie około 5 minut. Jeśli takiego nie mamy użyjmy blendera ręcznego, tez da radę, jedynie czas miksowania może się wydłużyć. Otrzymane masło orzechowe powinno być gładkie, bez grudek (chyba, że takie lubicie) i bardzo aromatyczne. Podczas miksowania, część orzeszków może osiąść na ściankach, wtedy wyłączmy blender/malakser i zbierzmy je ze ścianek, tak aby wszystkie orzeszki równo się zblendowały

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń