Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowe ogórki kiszone

Domowe ogórki kiszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3218

Dodano:

Odsłon: 9086

Pora na przetwory ;)

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • kilka baldachimów kopru
  • 2 główki czosnku, podzielonego na ząbki
  • 2 korzenie chrzanu
  • litr wrzącej wody
  • łyżka soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć. Słoiki i zakrętki wyparzyć.
    Do każdego słoika na dno włożyć część baldachimu kopru, dodać 2-3 ząbki czosnku. Ogórki układać ciasno, na stojąco, ogonkiem do góry. Po bokach upychać mniejsze.
    Chrzan obrać i pokroić w drobne słupki. Do każdego słoika włożyć parę kawałków. Na wierzch dodać jeszcze koper. Łodygi kopru pociąć na drobne kawałki i również poupychać do słoików.
    We wrzącej wodzie rozpuścić sól, zalewać ogórki w słoikach prawie do pełna. Zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń